Väestönsuoja – turvallisuus ja kustannukset

KT Paloturvapalvelut Oy on ajan hermoilla ja meillä seurataan erittäin aktiivisesti muuttuvaa kotimaan turvallisuuspolitiikkaa sekä maailmanpolitiikkaa.

On ollut huolestuttavaa huomata, miten nopeasti turvallisuustilanne voi muuttua aivan itäisessä Euroopassa ja miten vaikutukset heijastuvat tavallisen suomalaisenkin arkipäiväiseen turvallisuudentunteeseen.

– Olemme tehneet vuosia töitä väestönsuojien (ent. pommisuoja) kuntoon saattamiseksi ja vaikka KT Paloturvapalvelut Oy suorittaa vuosittain toistasataa tiiveyskoetta ja toisen mokoman vuosihuoltoja sekä tarkastuksia, voidaan todeta, että tehtävää on kuitenkin vielä paljon. Valtakunnallisesti voisimme arvioida, että parhaimmin väestönsuojista on huolehdittu kasvukeskuksissa ja suurimmissa kaupungeissa, mutta toki esimerkillisesti hoidettuja tiloja löytyy myös maakunnista. Esimerkiksi YLE sekä Iltalehti on käsitellyt väestönsuojien heikkoa nykytilaa uutisoinnissaan ja alan asiantuntijan näkökulmasta totuudenmukaisuus on läsnä kentällä suoritetuissa havainnoissa.

Väestönsuojat heikossa hapessa: kiinteistönomistajat eivät huolla ja asukkaat varastavat työkalut | Yle Uutiset

Tyly arvio: ”Puolet kaikista väestönsuojista on täysin hoitamatta” – Suomen väestönsuojelua on rapautettu jo pitkään (iltalehti.fi)

KT Paloturvapalvelut Oy:n tekninen johtaja Pertti Kekkonen tarkastaa väestönsuojalaitteiston kuntoa S3 – luokan väestönsuojassa.

Palvelulupauksemme ”palonkestävää palvelua” sanoin, teemme tarmokkaasti työtä jatkossakin, jotta saataisiin aidosti edistettyä valtakunnan väestönsuojien kuntoa ja nykytilaa, KT Paloturvapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Joona Timonen sanoo.

Mikä on väestönsuoja?

”Väestönsuoja on erityinen tila tai rakennus, joka on tarkoitettu suojaamaan väestöä mahdollisen kaasu- tai myrkkyvuodonaseellisen hyökkäyksen kuten sodan, radioaktiivisen laskeuman tai muun vastaavan uhatessa.

Aiemmin yleisesti käytetty sana pommisuoja on perua ajalta, jolloin pääasiallisen uhan muodostivat lentopommitukset. Pommisuojia ei yleensä varustettu suojaamaan väestöä esimerkiksi kaasuhyökkäykseltä. Pomminkestävyyskin oli usein kyseenalainen. Sen sijaan pommisuoja yleensä antoi varsin hyvän suojan sirpaleilta ja kevyiden aseiden tulelta.

Väestönsuoja – Wikipedia

Väestönsuoja tulee olla lain mukaan käyttöön otettu 72 h aikana.

KT Paloturvapalvelut Oy tarkastaa, huoltaa ja suorittaa tiiveyskokeet (painekoe) kaiken kokoisiin ja tyyppisiin väestönsuojiin. Asianmukaisesti kunnossapidetty ja huollettu väestönsuoja antaa erinomaisen suojan sotilaallisia hyökkäyksiä vastaan. Olemme korjanneet ja modernisoineet vanhojakin väestönsuojia vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia sekä korostamme aina kunnossapidon merkitystä, KT Paloturvapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Joona Timonen kertoo.

Timosen mukaan asiat ovat esimerkillisesti sitten, kun väestönsuojaan on valittu ja nimetty turvallisuusorganisaatio, joka myös käytännössä tietää ja osaa käyttää väestönsuojan tekniikkaa. Myös väestönsuojan kunnossapito tulee olla asianmukaisesti hoidettu ja tiiveyskoe sekä vuosihuollot suoritettu, siten, että käyttöönottovaiheessa ei tarvitse ihmetellä kun asiat eivät olekaan kunnossa!

 

Väestönsuojan sisäänkäynti ja vahvistettu kulkutie on usein karun näköinen.

Esimerkki Helsingin Kaupungin väestönsuojatiedottamisesta:

Väestönsuojat | Helsingin kaupunki

Taloudelliset haasteet ja korjausvelka

Usein puhutaan siitä, että väestönsuojat ovat turhia tiloja, joihin uppoaa rakennusaikana sekä normaaliaikana kohtuuton määrä ylimääräisiä kustannuksia.

Toki rakennusaikana jokainen rakennettu väestönsuoja ottaa osansa kokonaiskustannuksista, mutta suhteessa turvallisuuspoliittiseen rakennusvelvoitteeseen tämä kustannus on kuitenkin pieni. Lisäksi väestönsuojien normaaliajan käyttö on usein erittäin tehokkaasti hyödynnettyä ja nykyisen kolmen vuorokauden käyttöönottoaika sallii tilojen laajankin normaaliajan käytön.

Normaaliaikana väestönsuoja -vuosihuollon kunnossapitokustannukset ovat nimelliset.

  • Esimerkiksi KT Paloturvapalvelut Oy tarjoaa vuosihuoltoja väestönsuojasta riippuen sadan – parinsadan euron kustannuksella ja kymmenen vuoden välein tiiveyskokeita muutaman sadan euron kustannuksella.

Kun puhutaan väestönsuojan kunnossapidon kustannuksista on syytä kääntää usein katse termiin ”korjausvelka”. Korjausvelkaa syntyy väestönsuojaan silloin kun niiden kunnossapitoa lykätään niin, että huoltamattomuuden vuoksi laitteisiin syntyy toimintavikoja sekä pieniin ongelmakohtiin ei asiantuntija pääse puuttumaan ajoissa. Hyviä esimerkkejä näistä ovat mm. padotusventtiilin huoltamattomuuden aiheuttama korroosio (vrt. uusi venttiili kustantaa vaihdettuna yli kymmenen vuoden vuosihuoltokustannukset!), alkanut ruostevaurio, joka pääsee paikkaamatta etenemään, voitelemattomat tiivisteet kovettuvat.

KT Paloturvapalvelut Oy:n asentajan vaihtama padotusventtiili. Padotusventtiilin muovikaivo imuroitiin vedestä ja puhdistettiin huolellisesti uutta vastaavaksi. Huoltamaton padotusventtiili kasvattaa korjausvelkaa.

Rakennuskannassa vanhaa ja uutta

Olevassa rakennuskannassa on vanhoja väestönsuojia (vanha B – C – luokka) sekä uudempia K, S1 – S3 – luokan väestönsuojia.

KT Paloturvapalvelut Oy:llä on vahva kokemus kaiken ikäisistä ja kuntoisista väestönsuojista. Joskus vanha väestönsuoja on niin huonossa kunnossa tai siellä on oleellisia materiaali- ja laitepuutteita, joiden osalta ei enää saa varaosia, on väestönsuoja modernisoitava. Tällöin asiantuntijamme laativat kattavat suunnitelmat korjaustarpeista kustannuksineen. Suunnitelmat kattavat tarpeen mukaan kaiken kriisinajan järjestelmistä aina normaaliajan ilmanvaihdon ja sähkötekniikan suunnitteluun sekä modernisointitarpeisiin = Avaimet käteen.

 

Ota yhteyttä palvelevaan huoltoomme linkistä:  Yhteystiedot KT Paloturvapalvelut Oy

Faktaa

– KT Paloturvapalvelut on vuonna 2017 perustettu paloturvallisuusalan perheyritys, joka työllistää yli 20 kiinteistöturvallisuusalan ammattilaista.

– Tällä hetkellä se luo ja ylläpitää asiakkaidensa asumisen turvallisuutta yhteensä noin 1 500–2 000 kiinteistössä.

25.2.2021 / PLe