Tietoa väestönsuojista

Taloyhtiöiden ja kiinteistöjen päättäjiä on askarruttanut väestönsuojia koskevat asiat, mitä suojalle pitäisi tehdä ja onko se kallista? KT Paloturvapalvelut Oy:n Tekninen Johtaja Pertti Kekkonen kertoo väestönsuojista.

 

Mitä lakisääteisiä velvoitteita kuuluu taloyhtiön tai kiinteistön hallitukselle?

Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksille kuuluu väestönsuojan osalta velvollisuus ylläpitää suojaa sisäasiainministeriön asetuksen 506/2011 mukaisesti. Tiiveyskokeet tehtävä 10 vuoden välein, vanhoihin suojiin vuosihuolto kerran vuodessa.

 

KT Paloturvapalvelut Oy kunnosti vanhan väestönsuojan Jyväskylässä.

”Kunnostimme Jyväskylässä vanhan väestönsuojan projektiluontoisesti. Olimme käyneet aikaisemmin arvioimassa suojan kuntoa asiakkaalle ja teimme siitä korjausehdotukset seuraavalle kahdelle vuodelle. Lähtökohtana oli, että väestönsuojaan ei ollut tehty mitään huoltotoimenpiteitä useaan vuoteen. Pakotunneli oli veden vallassa, jakokanavistoa puuttui, varusteita vanhentunut, padotusventtiili jumissa.

Teimme asiakkaalle ehdotuksen kunnostustoimenpiteistä prioriteettien mukaan. Ensin hoidettiin välttämätön; vedet poistettiin, vss-tekniikka huollettiin sekä jakokanavisto rakennettiin loppuun. Kunnostustöiden jälkeen teimme suojaan tiiveyskokeet (10-vuotistarkastus). Tiiveyskokeet menivät läpi täysin pistein.

Tiiveyskokeista aikaa noin vuosi eteenpäin toimitimme väestönsuojan varusteet sekä modernisoimme väestönsuojan viestiyhteydet KT GSM -boxilla. Projektin jako kahdelle eri vuodelle sopi hyvin asiakkaalle koska kiinteistössä oli muitakin peruskorjauksia menossa.

Loppujenlopuksi puhalsimme vanhan väestönsuojan uudelleen henkiin ja uuden elinkaaren alkuun. Täsmällisillä vuosihuoltotoimenpiteillä kyseinen väestönsuoja pysyy lain vaatimalla tasolla kymmeniä vuosia”.

 

Tiiveyskokeiden aika?

”Väestönsuojien tiiveyskokeet tehdään 10 vuoden välein. Meiltä saa apua kaikessa väestönsuojiin liittyvien asioiden kanssa. Tulemme tarvittaessa arvioimaan paikan päälle. Väestönsuojia on eri ikäisiä ja jokainen on vähän erilainen. Toinen vaatii vähän enemmän huoltotöitä kuin toinen ennen kuin saa tiiveyskokeet tehtyä. Pääosin väestönsuojan huolto, tarkastus ja tiiveyskokeiden loppukustannukset ovat taloyhtiömaailmassa 200,00-900,00€ /alv0%”

 

Väestönsuojan tarvikkeet

”Väestönsuojan tarvikkeet toimitetaan tilanteen mukaan joko tiiveyskokeiden yhteydessä ja erikseen sovittuna ajankohtana.”

 

Väestönsuojan viestiyhteydet

 Sisäasiainministeriön asetus väestönsuojien teknisistä vaatimuksista ja väestönsuojien laitteiden kunnossapidosta (506/2011§19) määrittelee, että väestönsuojassa tulee olla matkaviestimen käytön mahdollistava tekninen järjestelmä tai puhelinpiste, joka on kytketty valmiiksi puhelinverkkoon. Me KT Paloturvapalvelut Oy:ssä aloimme alkuvuodesta 2017 kehittelemään järjestelmää, joka olisi nykyaikainen edelläkävijä, kustannustehokas sekä ehdottoman toimintavarma, näin tuotekehityksen ja lukuisien komponenttien aktiivisen kenttätestaukset tuloksena syntyi valmis tuote – KT GSM – väestönsuojien viestiyhteyslaite. Valmistamme tuotteen omissa tuotantotiloissamme Tuusulan Ristikivessä tarkkaan valituista komponenteista. Olemme suunnitelleet tuotteen helppokäyttöiseksi, toimintavarmaksi sekä asennusystävälliseksi.

Tuotteen mukana kannessa on helppolukuiset käyttöohjeet järjestelmän kytkemiseksi toimintaan minkä tahansa operaattorin SIM- kortilla. Laite on käyttövalmis alle viidessä minuutissa.

 

Toisin kuin kalliit kuukausiveloitteiset kiinteät lankapuhelinliittymät, KT GSM on kuukausimaksuton ja täysin huoltovapaa. Jokainen järjestelmä sinetöidään KT Paloturvapalvelut Oy:n sarjanumeroidulla sinetillä.

 

Pertti Kekkonen,

Tekninen johtaja

KT Paloturvapalvelut Oy

 

Tiedustelut

info@paloturvapalvelut.fi

0102742180